Odpady żywnościowe są wytwarzane każdego dnia w ogromnych ilościach we wszystkich firmach branży spożywczej. Zgodnie z obowiązującą ustawą muszą one być unieszkodliwiane w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego. Na czym polega utylizacja oraz transport odpadów spożywczych?
Wytwarzanie odpadów spożywczych w gastronomii
Ilość odpadów w firmach gastronomicznych jest bardzo duża. Każdy właściciel restauracji, kawiarni czy baru jest zobowiązany do prawidłowego przechowywania oraz usuwania odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz systemem HACCP.
Wszystkie powstałe w trakcie przygotowywania oraz konsumowania posiłków odpady żywnościowe należy regularnie oddawać firmie specjalistycznej zajmującej utylizacją oraz transportem odpadów spożywczych ze wskazanego miejsca.
Poszczególne odpady gastronomiczne powstają w różnych obszarach. W związku z tym można je podzielić na produkty zepsute lub po upływie terminu ich przydatności, odpadki powstałe na podczas przygotowywania potraw oraz resztki jedzenia, czyli pozostałości na talerzach gości.
Dlaczego odpady żywnościowe stanowią problem?
Odpady żywnościowe powstają nie tylko w gastronomii. Są one również wytwarzane we wszystkich zakładach mięsnych oraz na farmach drobiu. Ponadto z odpadami spożywczymi mają do czynienia wszystkie sklepy oraz markety spożywcze.
Pozostałości pochodzące z mięs, powstałe podczas konsumowania jedzenia czy towary przeterminowane stanowią duży problem dla każdej firmy spożywczej.
Nieodpowiednio przechowywane odpady spożywcze fermentują oraz psują się, co powoduje ze wytwarzają specyficzny, bardzo nieprzyjemny zapach, który może odstraszyć klientów oraz utrudnić wykonywanie pracownikom codziennych obowiązków. Co więcej zalegające odpady są idealną pożywką dla gryzoni, owadów oraz różnorodnych, szkodliwych dla ludzkiego zdrowia bakterii.
W związku z tym obowiązkowe jest odpowiednie magazynowanie odpadów oraz systematyczne oddawanie ich firmie uprawnionej do transportowania oraz utylizacji odpadów.
Regularna utylizacja oraz transport odpadów spożywczych
Regularny odbiór odpadów zapewnia należyty porządek w miejscu pracy oraz bezpieczeństwo podczas kontroli Sanepidu, który to często kontroluje postępowanie z odpadami spożywczymi oraz sprawdza dokumentację umożliwiającą identyfikację odbiorców.
Podczas rutynowych kontroli w obiektach żywienia zbiorowego wymagane jest okazanie się umową zawartą z firmą specjalistyczną posiadającą uprawnienia do odbioru odpadów gastronomicznych oraz dokumentem potwierdzającym regularny odbiór odpadów.
W związku z tym instytucja wytwarzająca odpady powinna poosiadać umowę z firmą zajmującą się transportem oraz utylizacją tych produktów.